De praktijk bewijst het maar weer dat een goede voorbereiding, die ruim voor de verkoop van een bedrijf wordt begonnen, veel extra op kan leveren.
Een ondernemer wilde een aantal jaren geleden de mogelijkheden onderzoeken om zijn bedrijf te verkopen. Uiteraard was een van zijn vragen wat de waarde van zijn bedrijf zou zijn. Hiervoor werden op basis van zijn bestaande gegevens berekeningen gemaakt. Deze waarde kwam destijds uit op € 2.000.000,– (om herkenning te voorkomen wordt hier niet de werkelijke waarde genoemd).
Tijdens het bespreken van de waardering ontstond een discussie over het feit dat het bedrijf in de basis wel gezond was, maar dat bepaalde parameters binnen het bedrijf voor verbetering vatbaar waren. Indien deze verbeteringen doorgevoerd konden worden zou de waardering bij gelijkblijvend resultaat hoger uitkomen. De ondernemer besloot de tijd te nemen en de geadviseerde verbeteringen door te voeren.
Onder begeleiding werden de volgende zaken aangepakt:
- De afhankelijkheid van de ondernemer werd teruggebracht door organisatorische aanpassingen;
- De vaste kosten zijn na een grondige analyse wat teruggebracht door een betere efficiëntie;
- De verhouding financiering eigen- en vreemd vermogen werden geoptimaliseerd;
- Door acquisitie werd het beperkt aantal klanten bijna verdubbeld. Hierdoor werd mede de dominantie van de grootste klant terug gebracht;
- Debiteurenbeheer werd verscherpt waardoor de betalingstermijn met 35% verbeterde;
- De voorraad is geanalyseerd en teruggebracht waardoor de omzetsnelheid uiteindelijk verdubbelde;
- Een juridische kwestie werd afgewikkeld door deze zaak te schikken.
Na deze aanpassingen is opnieuw een waardering uitgevoerd. Deze kwam uiteindelijk 37% hoger uit, in dit geval op € 2.750.000,-. Uiteraard had de ondernemer kosten gehad voor de aanpassingen en begeleiding , maar deze waren relatief laag ten opzicht van de extra opbrengsten.
Een goede voorbereiding die tijdig ingezet kan worden zorgt in de praktijk nagenoeg altijd voor betere opbrengsten!