Ook een klein bedrijf heeft waarde

Bedrijfsverkoop

Tijdloos

Een tijd geleden sprak ik een ondernemer op een bijeenkomst. Hij vertelde me dat ‘ie een klein specialistisch technisch bedrijf had met een vaste monteur en aanvullend een zzp’r. Al snel kwam in het gesprek naar voren dat hij voor zeer respectabele en grote klanten werkte die erg gecharmeerd waren van de kwaliteit van zijn werkzaamheden en de uitstekende service.

Toen ik ‘m had verteld dat het regelen van bedrijfsoverdracht een van mijn hoofdactiviteiten is was zijn reactie direct dat hij binnen een paar jaar van plan was om zijn bedrijf te stoppen. Hij vervolgde z’n gesprek door te stellen dat zijn bedrijf niet in aanmerking kwam voor bedrijfsoverdracht omdat hij geen opvolgers had en het bedrijf te klein was om te verkopen. Langzaam afbouwen gevolgd door te stoppen was in zijn gedachte al het scenario. En echt iets van waarde zag hij niet.

In de hierop volgende afspraak kwam ik samen met de ondernemer al snel tot de conclusie dat er wel degelijk een behoorlijke businesswaarde in het bedrijf zat. Alleen vergde het enige creativiteit om dit optimaal ten gelde te maken. In mijn netwerk had ik een jonge ondernemer die net voor zichzelf begonnen was en er nog behoorlijk aan moest trekken om z’n planning vol te krijgen. Daarnaast moest hij zich nog in de markt bewijzen waardoor z’n leveranciers zuinig waren met het geven van kortingen.

Tussen de twee ondernemers is uiteindelijk een samenwerkingsovereenkomst met enkele bijzondere voorwaarden gesloten, waarin de jonge ondernemer de komende jaren stapsgewijs de werkzaamheden over zal nemen van de gevestigde ondernemer, gekoppeld aan de bepaalde fee-constructie. Daarnaast hebben we de leveranciers er bij betrokken, die direct de kortingstructuren op elkaar hebben afgestemd waardoor de jonge ondernemer nu voor dezelfde prijzen in kan kopen.

De klanten reageren positief op de ontwikkelingen omdat op deze manier de continuïteit van de service voor de lange termijn blijft gewaarborgd. De oplossing biedt de ondernemer ook meer perspectief. Hij kan langer bij het bedrijf betrokken blijven, al is het parttime, maar wel met veel meer vrijheden. Hij blijft op deze manier een uitdaging houden. En dit bleek ook thuis zeer gewaardeerd te worden………

Misschien vind je dit interresant

Begeleiding bedrijfsoverdracht: Wat u moet weten

Begeleiding bedrijfsoverdracht: Wat u moet weten

Het overdragen van een bedrijf is een complex proces dat zorgvuldig moet worden gepland en ...
7 Tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

7 Tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Het overdragen van een bedrijf is een complex en vaak emotioneel proces. Om dit soepel en ...
Waarde versus prijs

Waarde versus prijs

Hoe wordt de waarde van uw bedrijf bepaald? Hoe wordt de prijs bij de verkoop van uw bedrijf ...