Spanningen

Bedrijfsopvolging

Tijdloos

Voorkomen is beter dan genezen. Een bekend spreekwoord dat zeker van toepassing is bij bedrijfsopvolging binnen de familie. Deze week werd ik benaderd door een ondernemer die 3 jaar in het opvolgingstraject zat. Hij had de begeleiding bij z’n accountant ondergebracht en dat verliep helaas niet naar zijn zin. Men kwam maar niet over de brug met een zakelijke waardering voor de aandelen. En de ondernemer wilde toch een deel van de aandelen nog dit jaar overdragen. Bij de zoon, de beoogde opvolger, proefde hij ook spanningen als dit onderwerp ter sprake kwam. Dit leverde uiteraard geen positieve bijdrage op aan de onderlinge verstandhouding.

Vaak wordt er logischerwijs gedacht dat het ‘t beste is om het opvolgingstraject aan de accountant over te laten, omdat deze toch over de meeste informatie beschikt.

Maar laten we de positie van de accountant in zo’n situatie eens in beeld brengen:
De accountant werkt voor de ‘onderneming’ en zijn ‘vennoten’. Dit zijn in de meeste gevallen beide klanten, waarvan de grootste klant de onderneming is. De accountant heeft er uiteraard baat bij om zijn klanten te behouden voor de langere termijn. Hierdoor komt men bij een overnametraject vaak in onhandige situaties terecht waarbij zakelijke onderhandelingen tussen bestaande en toekomstige vennoten moeten worden gevoerd. Een goede accountant brand hier zijn vingers niet aan en adviseert dan ook om een onafhankelijke gespecialiseerde adviseur in te schakelen als bedrijfsopvolging gaat spelen. Dit ter bescherming van hemzelf, de klanten en de beoogde opvolger(s).

Een goede adviseur kijkt niet alleen naar de harde kant van de business maar geeft ook aandacht aan de menselijke kant van de zaak, waardoor eventuele onnodige spanningen op tijd gesignaleerd en weggenomen kunnen worden.

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Misschien vind je dit interresant

Begeleiding bedrijfsoverdracht: Wat u moet weten

Begeleiding bedrijfsoverdracht: Wat u moet weten

Het overdragen van een bedrijf is een complex proces dat zorgvuldig moet worden gepland en ...
7 Tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

7 Tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Het overdragen van een bedrijf is een complex en vaak emotioneel proces. Om dit soepel en ...
Ook een klein bedrijf heeft waarde

Ook een klein bedrijf heeft waarde

Een tijd geleden sprak ik een ondernemer op een bijeenkomst. Hij vertelde me dat 'ie een klein ...